Azobe

Azobe is een houtsoort uit Afrika en is bruin van kleur. Unieke eigenschappen van deze houtsoort zijn hardheid, sterkte, slag- en wrijvingsweerstand en een hoge mate van duurzaamheid. Hoewel Azobe gebruikt wordt in allerlei stevige constructies, is het uitermate geschikt voor toepassingen met direct grondcontact. Wanneer het hout bovengronds gebruikt wordt zal het met name bij kleinere afmetingen sneller vervormen.
Azobe wordt beschouwd als een zeer duurzame houtsoort. Dit wordt bevestigd door de grote hoeveelheden die al tientallen jaren onder de zwaarste omstandigheden zijn toegepast. Dit hout wordt gebruikt in bijzondere omstandigheden, zoals in bruggenbouw, sluizen, aanlegsteigers en andere waterbouwkundige constructies. Het is een houtsoort die perfect geschikt is voor buitengebruik en met name direct grondcontact.
Over het algemeen heeft Azobe een vrij regelmatige, homogene structuur. De textuur van het hout is vrij ruw. De draad is meestal normaal maar kruisdraad kan ook voorkomen. Af en toe toont het hout vage streep tekeningen.

Voordelen

  • Sterke houtsoort
  • Rustig uiterlijk
  • Duurzaamheidsklasse 1
  • Ideaal voor de buitentoepassing
  • Geschikt voor waterconstructies

Verwerking
Ondanks de hoge dichtheid en hardheid is Azobe relatief eenvoudig te bewerken met het juiste gereedschap. Uiteraard is de benodigde sterkte en verwerkingstijd hoger dan bij lichtere en minder harde houtsoorten. Vanwege de hardheid en de kans op splijten is het raadzaam om bij het schroeven voor te boren. IJzer heeft neiging tot corroderen in contact met Azobe. Rvs bevestigingsmiddelen worden bij deze houtsoort aanbevolen.

Azobe houtsoorten.png

Vergrijzing
Oorspronkelijk bekend om zijn diepbruine kleur, zal dit duurzame hout geleidelijk vergrijzen onder invloed van zonlicht en weersomstandigheden. Na verloop van tijd transformeert het rijke bruin naar een zilvergrijze tint, wat een unieke en natuurlijke uitstraling aan het hout geeft. Ondanks de vergrijzing behoudt Azobe zijn robuuste eigenschappen en blijft het een favoriete keuze voor constructies in maritieme omgevingen en buitentoepassingen die langdurige stabiliteit vereisen.

Azobe vergrijzingsproces

Direct contact
Heb je een vraag? Stuur hier je bericht of neem telefonisch contact met ons op. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8 tot 17 uur en helpen je graag!
Klik hier om naar al onze producten te gaan.