Duurzaamheidsklasse

De natuurlijke duurzaamheid van hout wordt ingedeeld in vijf duurzaamheidsklassen, beginnend met klasse 1 (de hoogste duurzaamheid) en eindigend met klasse 5 (de laagste duurzaamheid). Deze classificatie geeft een indicatie van de resistentie van het kernhout van verschillende houtsoorten tegen ongunstige omstandigheden.

Hoe wordt de duurzaamheidsklasse gemeten?

De duurzaamheidsklasse wordt bepaald door onbehandeld hout van verschillende houtsoorten onder vastgelegde testomstandigheden in contact te brengen met grond in een vochtige omgeving. Vervolgens wordt geregistreerd hoe lang het duurt voordat het hout wordt aangetast. Deze norm is vastgelegd in de Europese norm EN-350:2016, die als basis dient voor de toepassingen van hout in de houthandel en industrie binnen de Europese Unie.

Duurzaamheidsklasse 1

Duurzaamheidsklasse 2

Duurzaamheidsklasse 3

Duurzaamheidsklasse 4

Duurzaamheidsklasse 5

  • 5 jaar of korter
  • Berken, Populier (niet thermisch gemodificeerd)

Levensduur

De levensduur van hout wordt in de tabel aangegeven, maar deze is niet alleen afhankelijk van de duurzaamheidsklasse. Factoren zoals juiste montage, goede ventilatie van de constructie, tijdig verwijderen van vallend blad, het verwijderen van mossen en het vermijden van direct bodemcontact kunnen de levensduur aanzienlijk verlengen. Voor houtsoorten uit lagere klassen kan thermische modificatie helpen om hun duurzaamheid te verhogen.

Download op de productpagina de specifieke montagehandleiding van een profiel om het hout zo goed mogelijk te monteren.

Het belang van ventilatie

Houtproducten zijn niet meer levend. In de natuur worden niet-levende organismen door schimmels, insecten, en andere opruimers opgeruimd. Schimmels kunnen echter alleen leven in vochtig hout. Daarom is goede ventilatie en de mogelijkheid tot drogen van het hout van cruciaal belang. Vermijd direct bodemcontact, behalve bij hout in duurzaamheidsklasse 1.

Slijtvastheid

De mate van slijtvastheid en weerstand tegen beschadiging van een houtsoort zijn niet aan specifieke regels gebonden. Deze wordt beoordeeld door de architect, verwerker, en eindgebruiker op basis van het verwachte gebruik.

Brandwerendheid

De eisen ten aanzien van de brandwerendheid van hout spelen geen rol bij buitenhout. Voor binnengebruik zijn er normen beschreven in het bouwbesluit met betrekking tot de brandwerendheid van houtproducten.