Bangkirai

Bangkirai is een van de bekendste tropische hardhoutsoorten. Het is een verzamelnaam van verschillende houtsoorten uit een groter gebied in de regio Zuidoost-Azië. Het heeft een grijsbruin tot roodbruine kleur en een hoge weerstand tegen fysieke belasting. Daarnaast is het goed bestand tegen de aantasting van schimmels en insecten.
De eenvoudige textuur is een opvallend kenmerk van het hout. Bangkirai is perfect voor buitengebruik. Bangkirai is een houtsoort die zwaar belast kan worden. Daarom is het hout dan ook niet alleen populair in de particuliere sector maar ook in het commerciële gebied. Vlonders en looppaden zijn veel voorkomende buitentoepassingen van het hout. Daarnaast wordt het gebruikt als constructiehout.
Typisch voor Bangkirai zijn de zogenaamde pinholes. Dit zijn kleine gaatjes en tunnels die kenmerkend zijn voor dit hout en dit vormt geen defect. Deze houtsoort is qua kleur en structuur homogeen en heeft een medium tot grove structuur met een hoge dichtheid.

Voordelen

  • Zware houtsoort
  • Meest bekendste tropisch hardhoutsoort
  • Duurzaamheidsklasse 2
  • Rustige en eenvoudige textuur
  • Zeer geschikt voor particulieren en commerciële projecten

Verwerking
Voor een langere levensduur is juiste montage en goede ventilatie van het hout noodzakelijk. Ondanks de hardheid van Bangkirai is het vrij goed af te korten, te zagen en te schaven. Voor spijker- en schroefverbindingen is voorboren vereist. Daarnaast adviseren wij altijd om roestvaststalen schroeven en bevestigingsmiddelen te gebruiken. Dit voorkomt vlekken op het hout. Verlijmen raden wij af, omdat bij dit hout krimpspanningen optreden.

Bangkirai

Vergrijzing
Wanneer het hout wordt blootgesteld aan de elementen, begint de oorspronkelijke warme, honingbruine kleur te vervagen en evolueert naar een zilvergrijze tint. Dit natuurlijke verouderingsproces geeft het hout een prachtige, verweerde uitstraling en versterkt zijn natuurlijke charme. Ondanks de vergrijzing behoudt Bangkirai hout zijn duurzaamheid en wordt het vaak gebruikt voor terrassen, gevelbekleding en andere buitentoepassingen waar weerstand tegen weersinvloeden van cruciaal belang is.

Bangkirai vergrijzingsproces

Direct contact
Heb je een vraag? Stuur hier je bericht of neem telefonisch contact met ons op. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8 tot 17 uur en helpen je graag!
Klik hier om naar al onze producten te gaan.