Accoya

Accoya gemodificeerd hout is een houtsoort die niet zichtbaar zwelt, krimpt of vervormt bij wisselende weersomstandigheden. Deze houtsoort begint zijn leven als de snelgroeiende dennenboom (Pinus radiata) en wordt gekweekt in goed beheerde bossen met verantwoorde kap. Na ca. 30 jaar worden de bomen geoogst en doorloopt het hout vervolgens een hypermodern en ecologisch verantwoord acetylatieproces.
Dit proces, waarbij geconcentreerd azijnzuur wordt toegepast, zorgt ervoor dat het hout buitengewoon stabiel en compleet bestendig wordt gemaakt tegen schimmels en andere schadelijke micro-organismen. Accoya gemodificeerd hout heeft een uitzonderlijke mooie lichte kleur met een natuurlijke uitstraling en vergrijst door de jaren. Het hout is extreem duurzaam en bestand tegen alle weersomstandigheden en wordt duurzaam geproduceerd en met een zeer lage CO2-voetafdruk. Tijdens het modificeren van Accoya worden er geen giftige stoffen gebruikt.
Het hout is tot in de kern behandeld en hierdoor beter bestand tegen schimmels en mosgroei. Het modificatieproces heeft als resultaat dat gemodificeerd Accoya duurzaamheidsklasse 1 heeft. Accoya gemodificeerd hout is om deze reden ideaal voor vlonders, gevel- en wandbekleding. Accoya gemodificeerd hout overtreft de duurzaamheid en stabiliteit van de allerbeste tropische hardhoutsoorten. Ze noemen Accoya niet voor niets de meest toonaangevende houtsoort op de markt.

Voordelen

  • Vormstabiliteit is groot, er is weinig tot geen werking van het hout
  • Prachtige structuur en natuurlijke uitstraling
  • Duurzaamheidsklasse 1
  • Gemakkelijk machinaal en handmatig te bewerken
  • Zeer geschikt als vlonder of gevel- en wandbekleding

Verwerking

Voor een langere levensduur is juiste montage en goede ventilatie van het hout noodzakelijk. Accoya bevestigen kan door het gebruik van roestvaststalen schroeven of bevestigingsmiddelen die gecoat zijn. Daarbij raden wij je aan om het hout altijd voor te boren. Dit voorkomt de kans op splijten. Gebruik geen verzinkte schroeven, deze creëren in de loop der tijd zwarte vlekken en strepen op het hout. Omdat Accoya droger is dan andere houtsoorten is het mogelijk om deze houtsoort te verlijmen. Kies hiervoor een lijmsoort van PU, Epoxy of PRF.

Let op: Het diep frezen, overlangs doorzagen of opnieuw zagen kan spanningen blootleggen. Deze spanningen zijn mogelijk tijdens het drogen en verwerken ontstaan. Dit is één van de redenen waarom wij aanraden om 10% hout aan je bestelling toe te voegen. Op deze manier ben je er zeker van dat je genoeg materiaal hebt om mee te werken.

Accoya houtsoort

bekijk producten

Vergrijzing

De belangrijkste factor voor verkleuring van hout is de werking van UV-straling. Deze straling laat het hout verkleuren en uiteindelijk vergrijzen. Het hout dat vrij blijft van UV-straling zal niet tot nauwelijks verkleuren. Ook hout wat in contact staat met water zal verkleuren. Western red cedar heeft van origine een medium bruine kleur met als ondertoon een gouden gloed. Al snel zal deze lichter kleuren en uiteindelijk naar een zilvergrijs uiterlijk gaan.
Egaal grijs zal een hout project bijna nooit worden. Wanneer je bijvoorbeeld een woning bekleed met een houtsoort zal de zuidelijke en westelijke kant snel en mooi vergrijzen, de noordelijke kant zal minder zonlicht vangen en langzamer vergrijzen. Tevens heeft de aanwezigheid van grote bomen en/of struiken invloed op het vegrijzingsproces. Daarnaast kan ook een overkapping of veranda ervoor zorgen dat je vlonder deels verkleurd omdat deze geen directe UV-straling krijgt en sommige delen in de schaduw liggen.
Wanneer je Afromosia op het noorden plaatst kan er algengroei voorkomen omdat je tuin de minste zon vangt. In de houtvaten van de houtsoort zitten oplosbare inhoudsstoffen. Als Afromosia nat wordt gaat hij bloeden en kunnen er vlekken ontstaan op onderliggend werk. Als een plank een paar keer goed nat is geweest zijn deze stoffen voldoende uitgeloogd en stopt het bloeden. In principe kan iedere houtsoort gaan bloeden bij sommige houtsoorten is de kans gewoon groter. De vlekken zijn veelal na enkele maanden weer verdwenen.