Thermo ayous

Ayous is een houtsoort die een herkomst heeft uit West-Afrika. Dit hout is gekapt uit verantwoord beheerde bossen. Doordat Ayous een snelgroeiende houtsoort is, is het een ecologisch verantwoorde keuze. Thermisch gemodificeerd Ayous is een prachtig materiaal voor gevelbekleding met een goede isolerende werking.
Ayous heeft door zijn afkomst een zachte, onopvallende houttekening met vrijwel geen noesten. Doordat Ayous een open celstructuur heeft is het zeer geschikt om thermisch te modificeren. Tijdens dit proces wordt het hout tot 215 graden Celsius verwarmd, waardoor de duurzaamheidsklasse omhoog gaat naar klasse 1-2. Hierdoor is thermisch gemodificeerd Ayous zeer stabiel en jarenlang onderhoudsvrij met een prachtig grijze tint.
Thermisch gemodificeerd Ayous wordt met name toegepast als gevelbekleding. Het is daarom een mooi alternatief voor een gunstigere prijs. De egale warme kleur en lange lijnen van de nerven geeft het hout een moderne en strakke uitstraling.

Voordelen

  • Weinig tot geen noesten, modern en strakke uitstraling
  • Vormstabiliteit is groot, er is weinig tot geen werking van het hout
  • Duurzaamheidsklasse 1-2
  • Lage volumieke massa, waardoor het makkelijker te bewerken is
  • Goede isolerende werking, door een lage waarde van 0,09 W/mK

Verwerking
Voor een langere levensduur dient direct bodemcontact te worden vermeden, tevens is juiste montage en goede ventilatie van het hout noodzakelijk. De bevestiging van thermisch gemodificeerd Ayous kan eenvoudig door ring- of bolkopnagels te schieten of te nagelen. Daarnaast kun je het hout ook bevestigen met roestvaststalen schroeven. Tevens raden wij je aan om het hout altijd voor te boren bij het gebruik van schroeven om de kans op barsten en splijten te voorkomen. Gebruik geen verzinkte schroeven; deze creëren in de loop der tijd zwarte vlekken en strepen op het hout.

*Let op: Door de warmte behandeling verdwijnt de constructieve sterkte van het hout. Het thermisch gemodificeerde Ayous is daardoor kwetsbaar voor bijvoorbeeld transport gerelateerde beschadigingen en scheuren. Vanwege deze kwetsbaarheid adviseren wij minimaal 10% hout aan je bestelling toe te voegen. Op deze manier ben je er zeker van dat je genoeg materiaal hebt om mee te werken.

Thermo ayous houtsoorten.png

Vergrijzing
Thermo Ayous hout ondergaat een prachtig vergrijzingsproces na blootstelling aan weersinvloeden. Het begint met een warme, lichte kleur, maar na verloop van tijd verandert het geleidelijk naar een elegante zilvergrijze tint. Dit natuurlijke verouderingsproces voegt karakter en stijl toe aan het hout en wordt vaak gewaardeerd in buitentoepassingen zoals gevelbekleding, terrassen en tuinmeubelen. Ondanks de vergrijzing behoudt Thermo Ayous hout zijn duurzaamheid en blijft het een gewilde keuze voor projecten die zowel esthetiek als duurzaamheid vereisen.

Direct contact
Heb je een vraag? Stuur hier je bericht of neem telefonisch contact met ons op. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8 tot 17 uur en helpen je graag!
Klik hier om naar al onze producten te gaan.

Ayous producten