Padouk

Padouk komt uit Afrika en het is een zeer duurzame en uitzonderlijk stabiele houtsoort. Het kent weinig werking en is relatief makkelijk te bewerken. Deze houtsoort heeft een dieprode kleur en zal uiteindelijk een prachtige zilvergrijs verweren. Gevelbekleding van Padouk is erg populair, daarnaast is de houtsoort ook uitermate geschikt voor vlonders, poorten en andere hoogwaardige toepassingen als timmerwerk voor buitengebruik.
Door zijn bijzondere kleuring en goede houteigenschappen is Padouk breed inzetbaar. Zo is het populair als gevelbekleding of wandbekleding van een woning, veranda of buitenverblijf. Daarnaast wordt het veel gebruikt als vlonder, terrasdeel, schutting of poort. Een all-round houtsoort die vanwege de hoge natuurlijke duurzaamheid erg interessant is. Het hout is slijtvast en vochtbestendig.
De kleur van Padouk is paarsrood tot roodbruin en zal langzaam verkleuren naar zilvergrijs. De houtnerven zijn zeer fijn, maar door de regelmatige structuur goed te herkennen. Af en toe kunnen er glanzende strepen in het hout zitten. Padouk heeft een lichte geur van vanille, vooral te ruiken als het vers gezaagd is.

Voordelen

  • Sterke en duurzame houtsoort
  • Zeer stabiel, kent weinig werking
  • Duurzaamheidsklasse 1-2
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Zeer geschikt voor gevelbekleding, wandbekleding, vlonders en andere hoogstaande timmerwerken

Verwerking
Voor een langere levensduur is juiste montage en goede ventilatie van het hout noodzakelijk. Zoals bij alle harde en zware houtsoorten is het belangrijk om het geschikte gereedschap te gebruiken bij verwerking. Voorboren bij het schroeven is noodzakelijk. Daarnaast adviseren wij altijd om roestvaststalen schroeven en bevestigingsmiddelen te gebruiken, dit voorkomt vlekken op het hout.

Padouk hout

Vergrijzing
Bij blootstelling aan licht en lucht begint het hout met een helder rode kleur, maar na verloop van tijd vervaagt deze naar een prachtige zilvergrijze tint. Dit natuurlijke verouderingsproces voegt karakter en charme toe aan het hout en maakt het zeer geschikt voor buitentoepassingen zoals terrassen, gevelbekleding en tuinmeubelen. Ondanks de vergrijzing behoudt Padouk hout zijn duurzaamheid en blijft het een gewilde keuze voor diverse constructies die bestand moeten zijn tegen de elementen.

Padouk vergrijzingsproces

Direct contact
Heb je een vraag? Stuur hier je bericht of neem telefonisch contact met ons op. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8 tot 17 uur en helpen je graag!
Klik hier om naar al onze producten te gaan.