Douglas

Douglas is een houtsoort die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, maar ook in Europa groeit en wordt gekweekt. Het is een van de meest gekapte en toegepaste houtsoort die in Europa voorkomt. Het is snelgroeiend en makkelijk te bewerken. Douglas is toepasbaar bij vele diverse buitenprojecten en is in vergelijking met andere houtsoorten goed betaalbaar.
Douglas is een houtsoort die ideaal is voor tuinafscheidingen of overkappingen en als gevelbekleding voor een woning of overkapping. Het hout is van nature veerkrachtig en sterk. Het wordt onbehandeld verkocht en zal na droging harder worden. In tegenstelling tot geïmpregneerd Vuren is Douglas niet behandeld maar valt het wel in dezelfde duurzaamheidsklasse. Deze houtsoort wordt daarom ook gezien als een milieuvriendelijker alternatief voor tuinhout.
Het hout heeft een gele tot roze kleur en heeft brede jaarringen van 5 tot 10 millimeter. Naargelang de zaagsnede kan er een bijzondere vlamtekening te zien zijn op het hout. De kleine, verspreide harskanalen zijn nauwelijks zichtbaar en bevatten soms nog wat hars. Hierdoor krijgt het verse hout haar kenmerkende geur.

Voordelen

  • Mooie tekening en natuurlijke uitstraling
  • Van nature sterk
  • Uitstekende duurzaamheid mits geen direct grondcontact
  • Lange lengtes beschikbaar
  • Recht en stabiel

Verwerking
Voor een langere levensduur moet direct contact met de grond worden vermeden, evenals een correcte montage en goede ventilatie van het hout. Douglas is een houtsoort die gemakkelijk te bewerken is. Om te voorkomen dat het hout splintert, moet het hout worden voorgeboord voordat de balken of palen worden vastgeschroefd. Verder adviseren we altijd om roestvrijstalen schroeven en bevestigingsmiddelen te gebruiken, dit voorkomt vlekken op het hout. Lijmen raden we af, omdat bij dit hout krimpspanningen optreden.

Let op: Door schaven, ripszagen of herzagen kunnen spanningsscheuren zichtbaar worden. Deze spanningen kunnen zijn ontstaan tijdens het drogen en verwerken. Dit is een van de redenen waarom we aanraden om 10% hout toe te voegen aan je bestelling. Zo weet je zeker dat je genoeg materiaal hebt om mee te werken.

Douglas houtsoorten.png

Vergrijzing
Douglas hout, afkomstig van de Douglasspar, ondergaat een opvallend vergrijzingsproces wanneer het wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Het hout begint als een warme, roodachtige tint en verandert geleidelijk naar een zilvergrijze kleur door de invloed van zonlicht en weersomstandigheden. Dit natuurlijke verouderingsproces geeft het hout een rustieke uitstraling en wordt vaak gewaardeerd in buitentoepassingen zoals gevelbekleding, schuttingen en tuinmeubelen. Ondanks de vergrijzing behoudt Douglas hout zijn duurzaamheid en blijft het een populaire keuze voor verschillende constructies die bestand moeten zijn tegen de elementen.

Douglas vergrijzingsproces

Direct contact
Heb je een vraag? Stuur hier je bericht of neem telefonisch contact met ons op. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8 tot 17 uur en helpen je graag!
Klik hier om naar al onze producten te gaan.