Afstand aanhouden bij een vlonder

Welke afstand moet ik aanhouden bij het bevestigen van planken?

Het aanhouden van de juiste afstanden is essentieel voor een correcte montage. Denk hierbij aan de afstand tussen de planken, de hart op hart afstand van een onderconstructie of regelwerk, de schroefpositie en de afstand tussen de palen van een schutting.

Waarom is het hanteren van de juiste afstanden belangrijk?

Voor een correcte montage is het hanteren van de juiste afstand essentieel. Door de juiste afstand aan te houden wordt de levensduur van een houtproject verlengd en zorg je ervoor dat het niet kapot gaat. Daarnaast zorg je ervoor dat er sprake is van optimale ventilatie en geef je houtrot en schimmels geen kans.

Wat is de juiste afstand tussen de planken van een vlonder of gevel?

Bij het planken is het belangrijk om altijd een minimale afstand van 5mm aan te houden tussen het hout in. Wil je het jezelf gemakkelijk maken en toch een professioneel resultaat realiseren? Kies dan voor een blind bevestigingssysteem zoals B-fix of X-clip kliksysteem.

Wanneer je het B-fix systeem gebruikt zorgen de clips automatisch voor de juiste afstand tussen de planken. Bij het X-clip kliksysteem zorgt de rails met de voor gemonteerde clips voor de juiste afstand tussen de planken, je hoeft de planken alleen maar stevig aan te drukken zodat deze zich vast klemt.

Naast dat het aanhouden van de juiste afstanden tussen de planken makkelijker is met een blind bevestigingssysteem, geeft het ook een strakke en moderne uitstraling omdat er geen zichtbare schroeven zijn.

vlonder

Cumaru - Gerealiseerd door Guy Wolfs

Wat is de juiste hart op hart afstand tussen de balken van een onderconstructie/regelwerk?

Ook bij een een onderconstructie en regelwerk is het belangrijk om de juiste afstand aan te houden. Door de planken te monteren op de onderliggende dwarsliggers zorg je ervoor dat ze niet krom trekken of bol gaan staan. Houd bij een vlonder de volgende hart op hart afstand aan.

 • Plankdikte 21 mm
  Hart op hart afstand 40 cm
 • Plankdikte 28 mm
  Hart op hart afstand 50 cm
 • Plankdikte 45 mm
  Hart op hart afstand 80 cm

Bij een gevel is het belangrijk dat er elke 40-50 cm een mogelijkheid is om de plank te bevestigen. Houd bij het regelwerk van een gevel dus een hart op hart afstand van de latten aan van 40-50 cm. Bij een verticale bevestiging maak je gebruik van dubbel regelwerk, bij een horizontale bevestiging kun je een enkel regelwerk gebruiken.

onderbouw foto

Wat is de juiste schroefpositie?

Bij het bevestigen met schroeven is het belangrijk om het hout eerst voor te boren, dit doe je met een boor die gelijk is aan de schroefdiameter. Schroef iedere plank op elke dwarsligger op een afstand van circa 15-20 mm van de zijkant. Doe je dit niet dan is er een kans dat de plank bol of hol gaat staan.

Wat is de juiste afstand tussen de palen van een schutting?

Door de juiste afstand aan te houden tussen de palen van een schutting voorkom je dat planken bol of juist hol gaan staan. Wil je zeker zijn van een effen oppervlakte dan hanteer je de volgende afstanden maximaal:

 • Horizontale bevestiging 180cm
 • Verticale bevestiging 100cm
  Hierbij is het wel van belang om schuttingplanken iedere 50cm te bevestigen, dit kun je doen met tussenlatten of balken.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog