Thermohout Thermisch gemodificeerd hout Thermo fraké

Wat is thermisch gemodificeerd hout?

Thermisch gemodificeerd hout; je heb er vast al eens van gehoord. Maar wat is het eigenlijk? Welke houtsoorten worden gemodificeerd en voor welke toepassingen kan je het gebruiken? We leggen het uitgebreid uit in dit artikel.

Thermisch gemodificeerd hout

Met een thermische warmtebehandeling wordt het hout tot 200 graden met stoom verwarmd in zuurstofarme ruimtes. Hier komen geen chemische middelen aan te pas waardoor het een milieuvriendelijk proces is. Door deze behandeling verandert de celstructuur van het hout.

Schuting / blog

Thermo essen - Gerealiseerd door: Fokker tuinen

Wat zijn de eigenschappen van thermisch gemodificeerd hout?

De belangrijkste eigenschap is het verlengen van de levensduur. Deze behandeling wordt voornamelijk toegepast bij zachthout met duurzaamheidsklasse 4. Door dit hout te modificeren krijgt het duurzaamheidsklasse 2 (soms zelfs 1). Het hout krijgt hiermee bijna eenzelfde levensduur als hardhout maar is een stuk goedkoper. Lees hier meer info over de duurzaamheidsklassen.

Door de behandeling krijgt het hout een lagere vochtopname waardoor het een stabiele kwaliteit krijgt en uitstekend geschikt is voor buitentoepassingen. Minder vocht zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen schimmels en houtrot en minder aantrekkelijk is voor insecten. Het hout wordt ook lichter van gewicht en is hierdoor makkelijk te verwerken. Tevens wordt de werking van het hout minimaal door de modificatie, er is nauwelijks uitzetting en krimp.

De kleur wordt door de warmtebehandeling donkerder maar het hout vergrijst ook gewoon op een natuurlijke manier. De sterkte en de buigkracht van het hout wordt door de warmtebehandeling verminderd waardoor het niet geschikt is als constructiehout.

Schuting / blog

Ayous - Gerealiseerd door: Den Engelse Hoveniers

Welke houtsoorten kan je thermisch modificeren?

Je kunt vele houtsoorten thermisch modificeren. Bij GevenHout bieden we de volgende thermisch gemodificeerde houtsoorten aan: Grenen, Ayous, Accoya, Essen, Populieren en Fraké. Het hout kan in diverse profielen geschaafd worden waaronder het Triple-blokprofiel en Dubbele rhombus. Deze profielen geven bijvoorbeeld een schutting zoals bovenstaande foto een strakke en moderne uitstraling.

Welke toepassingen zijn geschikt voor thermohout?

Thermohout wordt voornamelijk gebruikt bij buitenvloeren en gevelbekleding. Door het lichte gewicht en de aantrekkelijke prijs is het zeer populair bij vlonders, schuttingen en wanden.

Schuting / blog

Fraké - Gerealiseerde door: Ameebouw

Thermisch gemodificeerd hout bij GevenHout

Ons assortiment bevat de volgende soorten Thermohout; Grenen, Ayous, Accoya, Essen, Populieren en Frake. Meer weten? Neem gerust contact met ons op, wij geven graag specialistisch advies aan iedereen die van klussen houdt!

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog