Banner/ gevelbekleding

Top 3 populaire houtsoorten voor gevelbekleding

Bij het zoeken naar gevelbekleding kom je een breed scala aan houtsoorten tegen, wat de keuze een uitdaging kan maken. Met onze expertise willen wij je graag begeleiden bij het maken van de juiste keuze. Dit artikel biedt je waardevolle inzichten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen uit de vele houtsoorten die beschikbaar zijn.

Houten gevelbekleding voegt een natuurlijke en warme uitstraling toe aan je woning. Hout is eenvoudig te plaatsen en vereist, mits goed bevestigd, minimaal onderhoud. Dankzij de uitgebreide keuze aan houtsoorten, profielen en maten, kun je een unieke gevel creëren die volledig aan je wensen voldoet.

Gevel/ fraké/ Woning

Thermo fraké - Gerealiseerd door: Warnaar Geveltechniek

Belangrijke eigenschappen voor houten gevelbekleding

Bij het kiezen van gevelbekleding is het cruciaal om de eigenschappen van het hout te overwegen. Deze factoren helpen je bij het maken van een weloverwogen keuze.

  • Duurzaamheid
    Voor een gevel wil je natuurlijk langdurig plezier hebben van je keuze. Kies daarom voor een duurzame houtsoort. De duurzaamheidscategorie geeft aan hoe goed het hout bestand is tegen schimmels en bacteriën. Lees hier meer over de duurzaamheid van verschillende houtsoorten. De levensduur van de gevel wordt ook verlengd door de planken op de juiste manier te monteren en te zorgen voor adequate ventilatie.
  • Stabiliteit
    Gevelbekleding moet bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Het hout moet zowel de binnenwarmte als de buitentemperaturen kunnen weerstaan. Kies een houtsoort met goede stabiliteit voor optimale prestaties.
  • Uitstraling
    De voorkeur voor bepaalde houtsoorten en profielen is persoonlijk. Je kunt ook kiezen tussen horizontale of verticale plaatsing van de planken. Hout zal uiteindelijk vergrijzen, maar met een olie kun je dit proces vertragen. Een beits biedt de mogelijkheid om de kleur naar wens aan te passen.
  • Prijs
    De prijs speelt uiteraard een rol. Duurzaam hout is doorgaans duurder dan minder duurzame varianten, maar biedt het voordeel van een langere levensduur.

Top 3 gevelbekleding

1. Thermohout
Thermisch gemodificeerd hout ondergaat een warmtebehandeling die de levensduur aanzienlijk verlengt. Het hout gaat van duurzaamheidsklasse 4 naar klasse 2. Een groot voordeel van thermohout is dat het lichtgewicht wordt door de verwijdering van vocht, bacteriën en schimmels, wat de stabiliteit bevordert. Dankzij de duurzaamheid, het lichte gewicht en de stabiliteit is thermohout uitermate geschikt voor gevelbekleding. Bekijk hier alle gevelbekleding van Thermohout.

Frake/ gevel

Gevelbekleding Thermo Fraké - Gerealiseerd door: Warnaar Geveltechniek

2. Zweeds Naaldhout
Zweeds naaldhout valt in duurzaamheidsklasse 3, maar door het zwart te beitsen, spuiten of dompelen, heeft het een langere levensduur. Het hout is gemakkelijk te verwerken door de goede stabiliteit en biedt een stijlvolle uitstraling met een fraai contrast met natuurelementen. Bekijk hier alle gevelbekleding van Zweeds naaldhout.

Western Red Cedar, gevelbekleding

Gevelbekleding Western red cedar

3. Hardhout
Hardhout is de meest duurzame houtsoort en valt in duurzaamheidsklasse 1. Er zijn diverse hardhoutsoorten beschikbaar, waardoor je ruime keuze hebt in kleur en tekening. Door de langzame groei in gelijkmatige temperaturen heeft hardhout weinig tot geen jaarringen en is het zeer stabiel en sterk. Bekijk hier alle gevelbekleding van Hardhout.

Gevel/ Louro preto

Hardhout Louro Preto - Gerealiseerd door: Ard Buijsen

Profielen voor gevelbekleding

Er zijn tal van mogelijkheden voor gevelbekleding. Populaire profielen zijn het Rhombus-, Triple blok- en het B-fix profiel. De planken kunnen zowel horizontaal als verticaal worden bevestigd. Er kan gespeeld worden met de breedtes van de planken en er kan gekozen worden tussen open of gesloten gevelbekleding. Bekijk hier alle profielen.

Bevestigingsmogelijkheden voor houten gevelbekleding

Er zijn verschillende bevestigingssystemen beschikbaar. Bij het B-fix en X-Clip kliksysteem worden de planken blind bevestigd. Bij het B-fix systeem worden de planken in elkaar geschoven, waardoor schroeven niet nodig zijn. De clips bewegen mee met het hout, wat scheurvorming voorkomt. B-fixclips zijn geschikt voor diverse houtsoorten, waaronder thermohout en hardhout.

Het X-Clip kliksysteem biedt een eenvoudige en snelle manier om een strakke gevel te creëren. Na plaatsing van de aluminium rails met voorgemonteerde clips op de onder- of achterconstructie, hoef je alleen nog de planken vast te klikken. De vaste afstand tussen de clips vermindert het risico op fouten tijdens de montage.

Naast deze blinde bevestigingsmethoden kun je ook kiezen voor de traditionele methode met zichtbare schroeven.

Gevelbekleding van GevenHout

Bij GevenHout adviseren wij je graag over de eigenschappen van verschillende houtsoorten voor gevelbekleding. Wij zorgen ervoor dat je keuze volledig aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren. Onze website biedt uitgebreide informatie over houtsoorten, profielen en maten. Heb je nog extra advies nodig? Neem gerust contact op met onze specialisten.

Published

28 april 2019

Last edit

27 september 2024

Blog