Banner/ gevelbekleding

Top 3 populaire houtsoorten voor gevelbekleding

Op zoek naar gevelbekleding op dit gebied kom je vele houtsoorten tegen. Een keuze hierin maken is zeker niet gemakkelijk. Met onze vakkennis willen wij je graag helpen. Aan de hand van dit artikel, kun je voor jezelf een keuze maken uit de vele houtsoorten.

Houten gevelbekleding geeft de woning een natuurlijke en warme uitstraling. Hout is gemakkelijk te plaatsen en vereist, mits een goede bevestiging, zeer weinig tot geen onderhoud. Door de keuze uit de vele houtsoorten, profielen en maten, zal er altijd een unieke gevel ontstaan die aan je wensen voldoet.

Gevel/ fraké/ Woning

Thermo fraké - Gerealiseerd door: Warnaar Geveltechniek

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een houten gevelbekleding?

Bij het maken van de juiste keuze voor gevelbekleding, is het belangrijk om op de eigenschappen van het hout te letten. Hiermee maak je al het eerste onderscheid in de houtsoorten.

 • Duurzaamheid
  Van een gevel wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben. Kies daarom voor een duurzame houtsoort. De klasse geeft tevens ook aan of het hout goed bestemd is tegen schimmels en bacteriën. Lees hier meer over duurzaamheid. De levensduur verleng je ook door de planken op de correcte wijze te monteren en daarmee te zorgen voor een goede ventilatie.
 • Stabiliteit
  Een gevel van een woning of tuinhuis heeft te maken met diverse weersomstandigheden. Het hout moet de warmte van binnen en de kou en hitte van buiten kunnen verdragen. Essentieel is om hiervoor een stabiele houtsoort te kiezen.
 • Uitstraling
  Welke houtsoorten en profielen je mooi vindt is heel persoonlijk. Daarbij kan je ook nog kiezen om de planken horizontaal of verticaal te plaatsen. Het hout zal uiteindelijk vergrijzen maar met een olie is dit proces te vertragen. Met een beits kan je de kleur zelf bepalen.
 • Prijs
  Uiteraard is ook de prijs niet onbelangrijk. Een duurzame houtsoort is over het algemeen wel prijziger dan een minder duurzame houtsoort. Het voordeel hiervan is wel dat de duurzame houtsoort een langere levensduur heeft.

Top 3 gevelbekleding

1. Thermohout
Bij thermisch gemodificeerd hout wordt door een warmtebehandeling de levensduur verlengd. Van duurzaamheidsklasse 4 gaat het hout door dit proces naar klasse 2. Daarnaast is het een enorm voordeel dat het hout licht van gewicht wordt doordat al het vocht, de bacteriën en schimmels verdwijnen. Dit komt ook de stabiliteit ten goede. De duurzaamheid, het lichte gewicht en de stabiliteit maken deze houtsoort uitermate geschikt als gevelbekleding. Bekijk hier alle gevelbekleding van Thermohout.

Frake/ gevel

Gevelbekleding Thermo Fraké - Gerealiseerd door: Warnaar Geveltechniek

2. Zweeds Naaldhout
Zweeds naaldhout valt in duurzaamheidsklasse 3 maar doordat het zwart gebeitst, gespoten of gedompeld is, gaat het een stuk langer mee. Zweeds naaldhout is makkelijk te verwerken door de goede stabiliteit. Daarnaast geeft zwart Zweeds naaldhout een erg stijlvolle uitstraling en geeft het een fraai contrast in combinatie met natuurelementen. Bekijk hier alle gevelbekleding van Zweeds naaldhout.

Western Red Cedar, gevelbekleding

Gevelbekleding Western red cedar

3. Hardhout
Hardhout is de duurzaamste houtsoort en valt hiermee in duurzaamheidsklasse 1. Onder hardhout vallen vele houtsoorten waardoor je een grote keus hebt in kleur en tekening. Hardhout groeit langzaam naar het licht toe door de gelijkmatige temperaturen, waardoor er weinig tot geen jaarringen zichtbaar zijn in de stam. Door deze gelijkmatige groei is Hardhout zeer stabiel en sterk. Bekijk hier alle gevelbekleding van Hardhout.

Gevel/ Louro preto

Hardhout Louro Preto - Gerealiseerd door: Ard Buijsen

Welke profielen zijn er voor houten gevelbekleding?

Er zijn vele mogelijkheden voor gevelbekleding, alle profielen vind je hier. Populaire profielen zijn het Rhombus- , Triple blok- en het B-fix profiel. De planken kunnen zowel horizontaal als verticaal bevestigd worden. Daarnaast kan er gespeeld worden met de breedtes van de planken. Ook kan er gekozen worden tussen een open of gesloten gevelbekleding

Welke bevestigingsmogelijkheden zijn er voor een gevelbekleding van hout?

Er zijn meerdere bevestigingssystemen mogelijk. Bij het B-fix en X-Clip kliksysteem worden de planken blind bevestigd. Bij het B-fix systeem worden de planken ineen gevoegd waardoor schroeven ook hier niet nodig is. De clips bewegen met het hout mee waardoor er geen scheuren kunnen ontstaan. B-fixclips zijn geschikt voor meerdere houtsoorten, waaronder thermohout en hardhout.

Het X-Clip kliksysteem is een bevestigingssysteem waarmee je eenvoudig en snel een zeer strakke gevel creëert. Nadat de aluminium rails met voorgemonteerde clips op de onder of achterconstructie zijn geplaatst, hoef je alleen nog de planken vast te klikken. Doordat de clips op een vaste afstand zitten, zorgt dit ervoor dat er minder snel fouten gemaakt kunnen worden tijdens de montage.

Naast deze blinde manieren van bevestigen kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor het traditionele direct bevestigen met schroeven.

Gevelbekleding van GevenHout

Bij het kiezen van de houtsoort voor gevelbekleding, adviseren wij graag over de eigenschappen van de houtsoorten. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat wij jou eigen persoonlijke voorkeur goed op maat kunnen adviseren . De houtsoorten, profielen en maten staan uitgebreid op onze website beschreven. Nog wat meer advies nodig? Neem dan contact op met onze specialisten.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog