Kromme planken monteren

Hoe monteer ik kromme planken?

Hout is een natuurproduct en heeft de eigenschap dat het werkt. Door deze werking kan het voorkomen dat een plank krom trekt. In dit artikel bespreken we hoe je kromme planken kunt monteren en wat je kunt doen om kromtrekken te voorkomen.

Hoe ontstaan kromme planken?

Hout is een natuurproduct en heeft de eigenschap dat het werkt. Het kromtrekken van planken gebeurt voornamelijk bij warm weer wanneer het hout te snel droogt, vooral bij AD-hout (Air-Dried hout). Hoe kleiner de kopmaat, hoe sneller de plank zal kromtrekken. Andere factoren die bijdragen aan het kromtrekken van planken zijn:

1. Onjuiste opslag
Het niet correct opslaan van hout kan kromtrekken versnellen.

2. Onvoldoende acclimatisatie
Hout moet de tijd krijgen om zich aan te passen aan de omgeving waarin het wordt verwerkt.

Kun je de kromming van planken voorkomen?

Hoewel het onmogelijk is om het kromtrekken van hout volledig te voorkomen, kun je het risico wel minimaliseren door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Direct verwerken: Verwerk het hout zo snel mogelijk na levering. Eenmaal goed gemonteerd, droogt de plank verder op de gemonteerde plek, wat kromtrekken voorkomt.
  • Correct opslaan: Als directe montage niet mogelijk is, sla het hout dan correct op. Lat de planken op en gebruik spanbanden om ze op hun plaats te houden. Leg de planken niet in de zon of in een warme ruimte.
  • Acclimatiseren: Laat het hout acclimatiseren aan de omgevingstemperatuur en -vochtigheid voordat je het monteert.
Schuine balk

Hoe monteer je kromme planken?

Veel mensen denken dat het monteren van een kromme plank onmogelijk is en gooien deze weg. Toch is het goed mogelijk om kromme planken te monteren met de juiste techniek. Volg deze stappen om een kromme plank te monteren:

  1. Bepaal de krommingsrichting: Bekijk eerst in welke richting de plank kromt.
  2. Positie van de plank: Leg de plank zo neer dat de kromming over het al gemonteerde deel wijst.
  3. Monteer één uiteinde: Bevestig de plank aan één uiteinde op de balk.
  4. Gebruik een hefboom: Met behulp van een hefboom, zoals een schroevendraaier of platte beitel, duw je de plank recht. Werk hierbij van het linker- naar het rechteruiteinde toe. Zet de hefboom af tegen de al gemonteerde planken.
  5. Bevestig de plank: Terwijl je de plank recht houdt, bevestig je deze stukje bij beetje. De spanning op het hout zal na verloop van tijd neutraliseren.

Door deze stappen te volgen, kun je kromme planken succesvol monteren en het risico op kromtrekken minimaliseren.

Extra tips voor een geslaagde montage

  • Gebruik kwalitatieve bevestigingsmaterialen: - Goede schroeven en klemmen kunnen helpen om de planken stevig op hun plaats te houden.
  • Controleer regelmatig: Na het monteren is het goed om regelmatig te controleren of de planken nog recht liggen, vooral in de eerste weken.

Meer weten over het werken met hout?

Bij GevenHout begrijpen we de uitdagingen van het werken met hout. Neem contact met ons op voor meer informatie of voor deskundig advies over het monteren en onderhouden van houten planken.

Kun je de kromming van planken voorkomen?

Het beste is om het hout meteen te verwerken als je het binnen krijgt. Eenmaal op de juiste manier gemonteerd, zal de plank op de gemonteerde plek verder drogen en kan de plank door deze montage/fixatie niet meer kromtrekken. Als montage niet direct mogelijk is, is het belangrijk om de planken direct na levering op te latten, voorzien van spanbanden en niet in de zon of in een warme ruimte te leggen.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog