Kromme planken monteren

Hoe monteer ik kromme planken?

Hout is een natuurproduct en heeft de eigenschap dat het werkt. Door deze werking van hout kan het zijn dat een plank krom gaat trekken. Hoe monteer je deze kromme planken en kun je er wat aan doen?

Hoe ontstaan kromme planken?

Zoals al eerder gezegd is hout een natuurproduct en heeft het de eigenschap dat het werkt. Een van de manieren waarop deze werking zich kan uiten is het krom trekken van het hout. Het krom trekken van planken gebeurt voornamelijk bij warm weer als de plank te snel droogt (voornamelijk bij AD hout). Hoe kleiner de kopmaat des te sneller deze zal kromtrekken.

Schuine balk

Hoe monteer je kromme planken?

Veel mensen denken dat het monteren van een kromme plank niet gaat en gooien de kromme plank weg. Toch is het monteren van een kromme plank wel zeker mogelijk. Volg het onderstaande stappenplan om een kromme plank te monteren.

  • Bekijk eerst in welke richting de plank een kromming heeft.
  • Leg de plank zo neer dat de kromming over het al gemonteerde deel heen wijst.
  • Monteer de plank op één uiteinde aan de balk
  • Met behulp van een hefboom (bijvoorbeeld een schroevendraaier of platte beitel) kan je de plank recht duwen. Werk daarbij van het linker- naar het rechteruiteinde toe. Je zet daarbij met de hefboom af tegen de planken die al zijn gemonteerd.

In het begin zal er wat spanning op het hout staan. Deze neutraliseert echter na verloop van tijd.

Kun je de kromming van planken voorkomen?

Het beste is om het hout meteen te verwerken als je het binnen krijgt. Eenmaal op de juiste manier gemonteerd, zal de plank op de gemonteerde plek verder drogen en kan de plank door deze montage/fixatie niet meer kromtrekken. Als montage niet direct mogelijk is, is het belangrijk om de planken direct na levering op te latten, voorzien van spanbanden en niet in de zon of in een warme ruimte te leggen.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog