Banner

Hoe maak je een onderbouw voor een vlonder? Gebruik deze 4 stappen.

Heb je weleens een kamer behangen? Dan had je waarschijnlijk de nodige voorbereidingen getroffen: van goede lijm tot aan een degelijke behangtafel. Het resultaat mocht er na afloop zijn. Alleen na verloop van tijd laat het behang los. Waarschijnlijk heb je dan met één ding geen rekening gehouden: de ondergrond. Een (nieuwbouw) muur moet in veel gevallen worden voorbehandeld i.v.m de zuigkracht.

Geen goede ondergrond, betekent op termijn de nodige ongemakken. Ben je van plan een vlonder te bouwen? Besteed dan zorg aan de onderconstructie. Op welke ondergrond ga je bouwen, welk hout gebruik je en wat worden de afstanden tussen de balken? Door hier van te voren over na te denken, beleef je later veel plezier aan je vlonder.

In dit artikel nemen we je mee in de stappen die je kan nemen.

Stap 1: De voorbereidingen voor een vlonder

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk daarom hoe je de vlonder wilt hebben. Hoe hoog gaat de vlonder worden? Wil je het zwevend boven het water? Hoe dik worden de planken? Zaken die invloed hebben op de constructie. Begin met het maken van een tekening en reken de oppervlakte uit.

Om uiteindelijk het hout te bestellen, speelt ook het type ondergrond een belangrijke rol. Naast de balken kan het zijn dat je ook palen nodig hebt voor in de grond. Dit geldt wanneer de grond onstabiel is.

Stap 2: Welke type houten balken zijn geschikt?

Wil je een zo’n sterk mogelijk frame hebben als ondergrond? Gebruik dan balken van Europees of Tropisch hardhout. Geïmpregneerd Douglas of Lariks wordt steeds meer toegepast, maar is minder geschikt voor een vlonder. De palen worden namelijk vochtig en hier is hardhout beter tegen bestand.

De maat van de balk die in de regel wordt gebruikt heeft een kopmaat van circa 45 x 70mm. Het is aan te raden geschaafde balken te gebruiken. Deze zijn maatvast, in tegenstelling tot ruw (fijn bezaagde) balken.

Stap 3: Bepaal hoeveel balken je nodig hebt

Om het aantal balken te berekenen, is het belangrijk te bepalen wat de dikte is van de planken. De gemiddelde dikte van de plank die wordt gebruikt is 21mm dik. Maar heb je te maken met een zware of complexe onderbouw? Dan gebruik je dikkere planken.

De dikte van de plank die je kiest, bepaalt uiteindelijk de afstand van de balken als ondergrond. Daarna weet je precies hoeveel balken er nodig zijn voor het frame. Hieronder volgt een tabel dat de hart-op-hart afstand weergeeft.

 • Plankdikte 21mm
  Hart tot hart afstand 40cm
 • Plankdikte 28mm
  Hart tot hart afstand 50cm
 • Plankdikte 45mm
  Hart tot hart afstand 80cm

Stap 4: Het monteren kan beginnen

Na alle voorbereidingen kan het monteren van het frame beginnen. Houd er altijd rekening mee dat er goede beluchting/ventilatie moet zijn voor de plank. Met name aan de onder- en achterzijde. Dit zorgt ervoor dat het hout in de toekomst mooi blijft. Hoe je het onderframe maakt is mede afhankelijk van de ondergrond. Deze kan stabiel of onstabiel zijn:

 • Stabiele ondergrond
  Met een stabiele ondergrond bedoelen we een dakterras, bestaande (stenen) terras of stabilisatiezand (geel of wit zand). Het voordeel van een stabiele ondergrond: je kan gelijk aan de slag. Toch zijn ook hierin verschillen om rekening mee te houden.
Onderbouw vlonder stabiele ondergrond

Stabiele ondergrond

Onderbouw vlonder stabiele ondergrond

Stabiele ondergrond

 • Dakterras of bestaande (stenen) terras
  Balken plaats je niet koud op deze ondergrond. Daarmee zou je het terras kunnen beschadigen. Daarom adviseren we rubberen balkdragers te gebruiken. In lijn met de balken plaats je de dragers met een tussenruimte van 50cm. Het terras
  verhogen? Gebruik dan verstelbare dragers. Ook deze plaats je om de 50cm.

 • Ondergrond van stabilisatiezand
  Wanneer je te maken hebt met zand, plaats je stoeptegels (30 x 30cm) onder de balken. Gebruik hiervoor een tussenruimte van 80cm in lijn van de balken. Vervolgens leg je hier worteldoek overheen. Je kan namelijk meer last hebben van groeiend onkruid. En op deze manier voorkom je dat.

Onderbouw vlonder onstabiele ondergrond

Ondergrond van stabilisatiezand

Onderbouw vlonder onstabiele ondergrond

Ondergrond van stabilisatiezand

 • Onstabiele ondergrond
  Zand is natuurlijk ook onstabiel, maar wat we hier bedoelen is zwarte aarde, klei of veen. Wanneer je met deze ondergrond te maken hebt, dan zit er niets anders op dan hardhouten palen in de grond te plaatsen. Hier komen vervolgens de balken van het frame op te rusten.

De palen krijg je in de grond met een hand- of gemotoriseerde boor of een pneumatische palenrammer. Plaats deze palen met een tussenruimte van 100 cm en een gemiddelde diepte van 50 tot 80 cm. Dit is uiteraard afhankelijk van de bodemgesteldheid en het type balk. Heb je te maken met veengrond? Dan is het verstandig palen verder de grond in te slaan.

De dwarsliggers (frame balken) monteer je vervolgens aan de paal (piket) in de grond. Gebruik hiervoor slotbouten M10x120 mm (afhankelijk van de balkdikte) en monteer de balken op de gewenste hoogte. De delen van de palen in de grond die uitsteken zaag je eenvoudig af. Komt de vlonder boven het water of een schuin talud? Dan is het plaatsen van een dubbele balklaag (overdwars) verstandig. Hiermee creëer je een grotere vrijdragende oversteek.

Onderbouw vlonder onstabiele ondergrond klei

Ondergrond van zwarte aarde, klei of veen

Onderbouw vlonder onstabiele ondergrond klei

Ondergrond van zwarte aarde, klei of veen

Is de ondergrond goed gebouwd, dan heb je een uitstekende basis om de vlonderplanken op vast te schroeven.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog