verkleuren / blog

Het verschil tussen hardhout en zachthout

Als doorgewinterde vakman heb je dagelijks te maken met de termen hard- en zachthout. Dit is natuurlijk een generieke naam om het type hout te duiden. Onder hardhout en zachthout vallen vele houtsoorten zoals Guariuba, Ipe, Padouk, Douglas en Lariks.

Maar waar komt de oorsprong van de benamingen hard- en zachthout vandaan? Zegt dat altijd iets over de daadwerkelijke hardheid en waarvoor kun je het toepassen? Lees het in dit artikel.

Waar komen de termen hard- en zachthout vandaan?

Het is zo’n algemeen begrip: hard- en zachthout. In eerste instantie heeft het te maken met het hout van de boomsoorten. Hout afkomstig van naaldbomen, wordt geclassificeerd als zachthout. Loofhout krijgt de stempel hardhout. De woorden hard- en zachthout zijn oorspronkelijk afkomstig van de Engelse benamingen Hardwood en Softwood.

zacht en hardhout  / blog

In hoeverre zegt hard- of zachthout iets over de hardheid?

De termen hard- en zachthout zeggen veel over de sterkte, maar dat is niet altijd het geval.

  • Hardhout
    Loofhout heeft een complexe structuur, en dit komt de hardheid ten goede. Maar doet het woord hardhout altijd recht aan het hout? Nee, dit is niet automatisch het geval. Niet alle loofbomen zijn namelijk hard. Welke wel hard zijn? Dat zijn alle bomen die uit de Tropen komen, zoals Zuid-Amerika, Afrika en Indonesië.

Deze bomen groeien langzaam naar het licht toe en in gelijkmatige temperaturen. Hierdoor zijn er weinig ringen zichtbaar in de stam, wat het tot een sterke houtsoort maakt. Aan tropisch hardhout wordt de duurzaamheidsklasse 1 en 2 toegekend.

  • Zachthout
    Het groeiproces van een naaldboom is anders dan een loofboom. Ze groeien sowieso sneller, waardoor ringen verder uit elkaar komen te staan. De uit Europa afkomstige houtsoort is door de regel goedkoper en makkelijker verwerkbaar.

Maar is het hout altijd zacht? Deze term is eigenlijk wat misleidend. Hout van de naaldboom afkomstig, kan prima worden gebruikt voor stevige en stabiele constructies.

zacht en hardhout  / blog

Cumaru - Gerealiseerd door: Guy Wolfs

Voor welke toepassingen worden hard- en zachthout gebruikt?

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat hard- en zachthout voor verschillende toepassingen geschikt zijn:

  • Hardhout toepassingen
    Dat hardhout uitstekend geschikt is voor buiten is duidelijk. Door de sterkte en stabiliteit is het de houtsoort voor stevige buiten constructies. Bovendien kan een Tropische houtsoort goed tegen direct grond- of watercontact, zoals bij vlonders, damwanden, beschoeiingen, etc. Tropisch hardhout heeft ook een grote dichtheid. Schimmels en bacteriën hebben daardoor minder kans het hout binnen te dringen. Dit komt de levensduur ten goede. Ga je voor luxe? Dan is hardhout ook uitstekend geschikt voor tuinafscheidingen, poorten en gevelbekleding.

  • Zachthout toepassingen
    Door de structuur van naaldhout met de ringen die verder uit elkaar staan, kan vocht makkelijker intrekken. Daardoor is de kans op schimmelvorming sneller aanwezig. Dit is de reden waarom zachthout niet geschikt voor direct bodemcontact.

Waar het wel prima voor gebruikt kan worden? Tuinafscheidingen, overkappingen en poorten. Wel is het verstandig om zachthout te impregneren of van een een andere beschermlaag (beits) te voorzien. Hiermee bevorder je de levensduur van het hout.

zacht en hardhout  / blog

Hard- en zachthout bij GevenHout

Wij bieden een breed assortiment hout aan in onze webshop. Onze Tropische hardhoutsoorten komen voornamelijk uit Zuid-Amerika. Bekijk ons aanbod en zie de vele mogelijkheden. Van Cumaru tot aan Ipé en Padouk. Ook het assortiment zachthout is uitgebreid, denk aan Geïmpregneerd vuren, Lariks/Douglas en Thermo grenen.

zacht en hardhout  / blog

Douglas - Gerealiseerd door: Guy Wolfs

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen?

Neem contact op met onze vakmensen en ze vertellen je graag meer over hard- en zachthout, de soorten en geschikte toepassingen. Aan de slag met jouw project?

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog