verkleuren / blog

Hoe monteer je gevel- en wandbekleding?

De montage van gevel- en wandbekleding dient op een juiste manier te gebeuren. Wordt er bijvoorbeeld geen rekening gehouden met ventilatie, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de levensduur. Daarnaast is niet elke houtsoort geschikt voor gevel- of wandbekleding. In dit artikel diverse tips en uitleg over het monteren van gevel- en wandbekleding.

Wat is belangrijk bij de achterconstructie van de gevel?

Ventilatie is voor hout noodzakelijk, gebruik daarom regelwerk en/of ventilatielatten als achterconstructie. Geadviseerd wordt om achter de latten eerst een waterkerende dampdoorlatende folie te plaatsen. Belangrijk is dat er een bevestiging van de plank mogelijk moet zijn op elke 40cm op het regelwerk. Wil je een open profiel gebruiken, zoals het Rhombus profiel, gebruik dan zwarte UV-bestendige folie en plaatst zwarte regels of ventilatielatten. Hierdoor is de achterconstructie tussen de planken niet zichtbaar. Zorg er altijd voor dat de onderkant van de gevelbekleding minimaal 30cm boven de grond zit, zo heeft opspattend vuil en/of water vrijwel geen invloed op de gevelbekleding. Bij een verticale gevelbekleding maak je gebruik van een dubbel regelwerk. Bij een horizontale gevelbekleding volstaat een enkel regelwerk.

monteren gevel en wand bekleding / blog

monteren gevel en wand bekleding / blog

Welke houtsoorten zijn geschikt als gevel- en wandbekleding?

Voor een praktische verwerking van gevel- en wandbekleding is het raadzaam om een stabiele houtsoort te kiezen. Het hout krijgt te maken met wisselingen in kou en warmte vanuit binnen en buiten. Een houtsoort die weinig werkt is hierbij zeer relevant. Populaire houtsoorten voor gevel- en wandbekleding zijn o.a. Thermo ayous en Thermo frake. Dit zijn kwalitatief uitstekende houtsoorten met een hoge duurzaamheid. Daarnaast zijn de hardhoutsoorten Padouk en Louro preto ook zeer geschikt. Dit zijn sterke houtsoorten, waarbij Padouk een rode tint heeft en Louro preto een gele tint heeft. Beide houtsoorten vergrijzen egaal, waardoor er een prachtige gevel ontstaat. Dit is een greep uit ons assortiment houtsoorten, want Eiken, Douglas en Siberisch lariks zijn met de juiste montage ook zeker geschikt als gevelbekleding.

monteren gevel en wand bekleding / blog

Louro preto - Gerealiseerde door: Artisan Architects

Welke profielen zijn geschikt voor gevel- en wandbekleding?

Er zijn meerdere geschikte profielen voor gevels, zowel open als gesloten profielen. Het Rhombus profiel, de 4-zijdig glad geschaafde planken en de profielen voor de blinde bevestigingstechnieken B-fix en X-clip, kunnen worden toegepast als open gevelbekleding. Door verschillende breedtes te gebruiken, creëer je een moderne en speelse look. Voorbeelden van gesloten profielen zijn: het Triple blokprofiel, Dubbele rhombus, Channelsiding en Mes en groef. Halfhoutsrabat is alleen geschikt voor horizontale bevestiging en Channelsiding alleen voor verticaal gebruik. De andere profielen zijn zowel horizontaal als verticaal te bevestigen. Door het Triple blokprofiel te combineren met de andere blokprofiel creëer je het Barcode profiel, dit geeft een uniek en modern uiterlijk aan je project.

monteren gevel en wand bekleding / blog

Ipé

Waar moet je rekening mee houden bij de montage van de planken?

De juiste manier van monteren is erg belangrijk om de duurzaamheid te verhogen en het onderhoud te minimaliseren.

Voor gebruik
Na de levering van het hout is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te monteren. Mocht dit niet lukken, dan is het belangrijk om het hout in de buitenlucht op te slaan. Leg het hout op drooglatten vastgebonden met spanbanden zodat het hout geen direct grondcontact heeft en zo weinig mogelijk werkt. Niet in de volle zon of geïsoleerde garage leggen. De eventueel aanwezige folie dient als bescherming en kan je het beste laten zitten.

Ventilatie
Hout is een natuurproduct, het kan door het weer gaan krimpen en uitzetten. Ventilatie is hierbij het sleutelwoord. Bij een open gevelbekleding dien je voldoende afstand tussen de planken te houden, waardoor het hout goed kan drogen en bewegen. Zorg daarnaast dat aan de boven- en onderzijde van de gevel voldoende ventilatieopeningen aanwezig zijn. Belangrijk is dat het hout nooit direct grondcontact heeft, houdt minimaal 30cm afstand vanaf de grond. Nog beter is om aan de onderkant een muurtje van bakstenen te maken zodat opspattend water en vuil niet op het hout terecht komt. De onderrand van de gevelbekleding dient schuin af lopen, zodat het regenwater er afdrupt en niet omslaat. Daarbij dient het hout ook nooit direct aan de dakrand gemonteerd te worden, houdt voldoende afstand zodat het hout goed kan ventileren.

monteren gevel en wand bekleding / blog

Cumaru - Gerealiseerd door: Ard Buijsen

Montage
Bevestig de houten delen met kwaliteit roestvaststalen (RVS) schroeven, sommige houtsoorten kun je schieten/nagelen. Het hout altijd voorboren. Boor de schroef niet te ver in het hout, de schroefkop moet aan de oppervlakte blijven om het hout niet te beschadigen.

  1. Vind je de zichtbare schroefkop niet mooi, dan is onzichtbare bevestiging een optie voor je gevel. Dit kan met het B-fix systeem of het X-clip kliksysteem. Met het bevestigen van B-fix clips, zijn de planken eenvoudig en snel in elkaar te schuiven. De clips veren met het hout mee, waardoor scheuren zoveel mogelijk worden voorkomen. De clips zorgen voor een onzichtbare bevestiging en dit geeft de vlonder of gevel een stijlvolle uitstraling.

  2. Het X-clip kliksysteem is een bevestigingssysteem waarmee je eenvoudig en snel een zeer strakke gevel creëert, zonder zichtbare schroeven. Nadat de aluminium rails met voorgemonteerde clips op de onder of achterconstructie zijn geplaatst, hoef je alleen nog de planken vast te klikken. Doordat de clips op een vaste afstand zitten, zorgt dit ervoor dat er minder snel fouten gemaakt kunnen worden tijdens de montage. Daarnaast zorgt het kliksysteem voor een snellere montage.

Onderhoud van de gevelbekleding

Om scheuren te voorkomen is het verstandig om de koppen van de planken met kopse kant sealer in te smeren. Al het hout verkleurt door weersinvloeden. Om vergrijzing te vertragen kan je het hout beitsen of oliën. Vergrijzing zal eerder plaatsvinden als het hout in de zon gesitueerd is.

In dit artikel hebben we enkele belangrijke punten besproken over het monteren van gevel- en wandbekleding. Houd bij het monteren de volledige richtlijnen van Centrum Hout aan.

Gevelbekleding bij GevenHout

Wij hebben gevel- en wandbekleding in diverse lengtes, breedtes en diktes, verkrijgbaar in verschillende profielen en houtsoorten. Daarbij kan je bij ons ook de RVS schroeven, de B-fix clips met bijbehorende B-fix planken en de X-clip rails met bijbehorende X-clip planken bestellen. Mocht je hier advies over willen ontvangen, aarzel niet om ons te bellen of mailen.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog