verkleuren / blog

Het kiezen van de juiste houtsoort: Hoe doe je dat?

Wat is er nou fijner dan in de winter wegdromen over een mooie zomertuin? Je bent aan de slag gegaan en je hebt jouw ontwerp in handen. De lente is eindelijk in zicht en de zon begint steeds meer te schijnen. Je kan niet wachten om je plan uit te werken! Je gaat op zoek naar hout voor je mooie tuinhuis met vlonder en een nieuwe tuinafscheiding zou er eigenlijk ook wel mooi bij staan. Het ideale hout vinden is een lastige keuze. Er zijn veel houtsoorten beschikbaar, waar moet je beginnen? In dit artikel helpen we je graag op weg naar jouw droomtuin!

Uiteraard wil je een houtsoort die goed bij je woning en je tuin past. Maar naast de uitstraling zijn de volgende onderdelen ook belangrijk om in gedachten te houden:

  • Toepassing
    Waar wil ik het hout voor gaan gebruiken?
  • Duurzaamheid
    Hoe kan ik zo lang mogelijk plezier houden van mijn tuinhuis, overkapping, vlonder of tuinafscheiding?
  • Budget
    Hoeveel wil ik uitgeven aan mijn project?

Voor welke toepassing wil je het hout gaan gebruiken?

Het is belangrijk om te weten voor welke toepassing je het hout wil gebruiken, verschillende toepassingen vragen immers ook om verschillende houtsoorten. Sommige houtsoorten passen eenmaal beter bij de ene toepassing dan bij de andere. Als je eenmaal de toepassing weet kun je op zoek gaan naar de jouw ideale houtsoort.

Gevel- en wandbekleding

Er zijn verschillende houtsoorten en profielen die geschikt zijn voor gevel- en wandbekleding. Het bekleden van je gevel of wand kan met verschillend hout zoals Tropisch hardhout, Thermo hout, Europees eiken, Douglas of Western red cedar. Tropisch hardhout en Western red cedar bevat weinig knoesten, hierdoor heeft het hout een strakke uitstraling. Wil je juist voor een landelijke sfeer gaan, kies dan voor Eiken, Douglas of Thermohout. Deze houtsoorten zijn rustiek en bevatten knoesten.

hout / blog

Gerealiseerd door: Ameebouw - Thermo fraké

Thermisch gemodificeerd hout heeft een specifiek proces ondergaan wat tot gevolg heeft dat het hout nagenoeg helemaal is uitgewerkt (wat een strak resultaat geeft) en ook nog eens erg duurzaam is. Wil je juist een kleur geven aan je tuinhuis? Kies dan voor Douglas. Dit is een goed impregneerbare houtsoort, welke zich goed op kleur laat beitsen.

Tuinafscheiding

Wil je een nieuwe tuinafscheiding plaatsen, dan is Douglas een zeer populaire houtsoort. De laatste jaren zie je steeds meer afscheidingen van Douglas in de Nederlandse tuinen. Douglas straalt warmte uit door zijn roodachtige kleurtint, wat je tuin direct een mooie sfeer geeft. Douglas planken (en Zweeds naaldhout) voor je tuinafscheiding kan je bij ons ook direct bestellen in kleur.

hout / blog

Gerealiseerd door: Pieterjan Bax- Siberisch lariks

Poort

Om je tuin goed af te kunnen sluiten, is het verstandig om een poort te plaatsen. Voor de keuze van een poort zijn meerdere houtsoorten geschikt, zoals Douglas, Western red cedar, Siberisch lariks en Eiken. Kijk hierbij naar de uitstraling die het beste bij jouw tuinafscheiding past.

hout / blog

Gerealiseerd door: MijnTuinHoveniers - Thermo Ayous

Vlonder

Een vlonder kan je tuin een warme uitstraling geven. Ga je voor een vlonder met een luxe en strakke uitstraling, dan kan je het beste kiezen voor Tropisch hardhout. Wanneer je in de tuin meerdere toepassingen wilt maken van hout, is het mooi om gebruik te maken van éénzelfde houtsoort. Je ziet dan ook steeds vaker dat de houtsoorten Eiken, Padouk en Ipé worden gebruikt als buitenvloer.

hout / blog

Gerealiseerd door: Guy Wolfs - Cumaru

Overkapping

Als je aan je huis een overdekt terras wilt maken, is het verstandig om de dakconstructie met stevige palen te ondersteunen. Een geschikte houtsoort hiervoor is Eiken. Het heeft een authentieke uitstraling en is een zeer sterke houtsoort. De dakconstructie kan je ook goed met Eiken maken. Ook is Douglas een geschikte houtsoort voor een overkapping.

hout / blog

Gerealiseerd door: De Groot Hoveniers - Douglas

Constructies aan de waterkant

Heb je een tuin aan het water en wil je een damwandconstructie maken? Kies dan voor een tropische hardhoutsoort zoals Azobe, Angelim vermelho en Cumaru. Dit zijn houtsoorten die zeer duurzaam zijn en dus uitermate geschikt voor direct bodemcontact.

hout / blog

Gerealiseerd door: Sander Scherphuijzen - Cumaru

Hoe kan je de duurzaamheid verlengen van hout?

Door het buitengebruik heeft het hout heel wat te verduren. Van regenbuien tot aan felle zonnestralen in de zomer, het hout moet er wel tegen kunnen. Uiteraard is hout een natuurproduct maar je kan het hout ook een handje helpen om tegen het weer te beschermen. Dit kan je doen door middel van olie of beits. Als je het vergrijzen van het hout niet zo mooi vindt, kan je ook direct voor een kleurtje kiezen. Wij bieden verschillende houtsoorten in een zwarte kleur aan.

hout / blog

Gerealiseerd door: Geras Bouwbedrijf - Zweeds naaldhout zwart

Welk budget heb je te besteden?

Bij het ontwerp van je tuin houd je uiteraard ook rekening met je budget. Kies je voor een relatief goedkope houtsoort of ga je voor een houtsoort met een luxere uitstraling en een wat duurdere prijs? Ga aan de slag en bekijk de prijzen op de website.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog