vlonder cumaru

In 3 stappen een vlonder aanleggen

Wil je graag zelf een vlonder aanleggen in je tuin maar weet je niet hoe? In dit artikel leggen we dit in drie simpele stappen uit. Zo is er als eerst de voorbereiding, daarna het maken van de onderbouw en als laatste het daadwerkelijke bevestigen.

Stap 1: Voorbereiding vlonder maken

De belangrijkste stap is de voorbereiding. Met een goede voorbereiding kan je direct beginnen aan je project. Hieronder volgt een uitgebreide beschrijving waar je aan moet denken bij de voorbereiding.

  • Bepaal de oppervlakte
    Om de oppervlakte (lengte x breedte) te bepalen maak je een schets. Deze schets kan je ook gebruiken voor het berekenen van het benodigde materiaal.

  • Maak een keuze in het bevestigingsmateriaal
    De meest voor de hand liggende optie is, schroeven. Gebruik altijd speciale RVS vlonderschroeven en boor de planken voor om spanning op het hout te verminderen. Heb je liever een onzichtbare bevestiging? Ga dan voor het B-fix systeem of het X-clip kliksysteem.

  • Kies de houtsoort
    Voor een vlonder heb je keuze uit diverse houtsoorten, waaronder diverse tropisch hardhoutsoorten. Tropisch hardhout heeft een lange levensduur en geeft een vlonder een strakke uitstraling doordat het nagenoeg geen knoesten bevat, dit in tegenstelling tot Douglas, Eiken en Siberisch Lariks.

  • Bekijk de opties voor een profiel
    Afhankelijk van de manier van bevestigen, maak je een keuze voor een profiel. Voor een onzichtbare bevestiging met B-fix clips, hebben we vier profielen; B-fix Classic, Premium en Rhombus. De profielen fijn geribbeld, 7-groefs, 12-groefs en een glad geschaafd profiel zijn geschikt voor schroefbevestiging. Ga je voor het X-clip kliksysteem dan kun je kiezen uit een glad geschaafde plank of het Rhombus profiel

  • Wil je anti-slip groeven gebruiken?
    Wanneer de vlonder dagelijks gebruikt wordt als looproute, adviseren we het gebruik van Woodgrip. Dit is een tweecomponenten hars dat tezamen met kwartszand of aluminiumoxide machinaal ingestrooid wordt in de groeven van de plank. Hiermee verkrijg je, zeker bij vorst en nat weer, extra grip op de planken.

3 stappen vlonder / blog

Siberisch lariks - Gerealiseerd door: Jack van Kaam

Stap 2: Onderbouw vlonder maken

Door een raamwerk van balken aan te brengen op de ondergrond, krijgt de vlonder niet alleen de juiste ventilatie maar wordt het ook een stabiel en sterk terras. Bepaal eerst de plankdikte van de vlonder en bereken de juiste afstand tussen de balken.

Stap 3: Vlonderplanken leggen

Als de onderbouw gemaakt is, kunnen de vlonderplanken geplaatst worden. Belangrijk is om de planken niet strak tegen elkaar te leggen maar voldoende afstand te houden voor ventilatie waardoor het hout goed kan drogen. Dit geldt ook voor de zijkanten/kopse kanten van de vlonder. Wanneer het terras gelijk ligt aan het maaiveld, en dus via de zijkanten niet voldoende kan ventileren, is het belangrijk om de bovenzijde altijd vrij te houden voor voldoende ventilatie. Mocht het bijvoorbeeld sneeuwen, dan is het verstandig om de sneeuw zo snel mogelijk te ruimen.

3 stappen vlonder / blog

Cumaru - Gerealiseerde deur: Guy Wolfs

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog