verkleuren / blog

Wanneer plaats je een beschoeiing of damwand?

Een langwerpige tuin grenzend aan het water? Dat klinkt in potentie als een droomtuin. Alleen de praktijk leert dat je als bewoner niet echt iets aan het water hebt. Vaak is het hoogteverschil tussen de tuin en het water te groot.

Hoe los je dit op? Verklein het hoogteverschil door het plaatsen van een beschoeiing of damwand. Hiermee is je tuin gelijk bestand tegen afkalving van water. Ook creëert dit mogelijkheden om een vlonder te plaatsen, wat weer bijdraagt aan comfort en uitstraling van je tuin. Lekker toch?

Maar wanneer kies je voor een beschoeiing of een damwand en hoe pak je dit aan? Dat lees je in dit artikel.

Beschoeiing of damwand/ blog

Cumaru en Bilinga - Gerealiseerd door: Vlonderspecialist

Wat is een beschoeiing

Hoe je een beschoeiing het beste kan uitleggen? Als een schutting dat in het water staat. Het zorgt voor een scheiding tussen tuin en water. Bovendien bescherm je de tuin tegen afkalven en versterk je de oevers.

Houten beschoeiing

In veel gevallen wordt gekozen voor een houten constructie. Hiermee zorg je voor een wand die gronddicht is. Bij voorkeur enigszins waterdoorlatend, om hoogteverschillen in het grondwater en water bij de oever te voorkomen. Een houten beschoeiing geeft de tuin ook een natuurlijke en warme uitstraling.

Tips voor een beschoeiing

Kies je voor een beschoeiing? Dan mag de hoogte maximaal 1,5 meter zijn. Laat de rand van de beschoeiing niet boven het maaiveld uitsteken. Overigens is het verstandig om het maaiveld te laten aflopen naar de beschoeiing toe. Hiermee voorkom je natte plekken achter de beschutting aan de tuinkant.

Wanneer kies je voor een damwand?

We weten nu wanneer een beschoeiing geplaatst wordt, maar wanneer is dat het geval voor een damwand? Dat is bij hoogteverschillen in het gazon van meer dan 1 meter. Ook wordt voor een damwand gekozen als een beschoeiing niet voldoet.

Damwand als sterke constructie

Waar een beschoeiing zorgt voor de bescherming van de oever, zorgt een damwand voor een grondkerende werking. Hoe groter het niveauverschil? Hoe sterker de constructie van de damwand moet zijn. En dat niet alleen, de golfslag van het water vraagt ook om een stevige body.

Beschoeiing of damwand/ blog

Gerealiseerd door: Johny de Kok

Hoe ziet een damwand eruit

Plaats je een damwand? Dan bestaat deze uit planken met een tong en groef profiel. Doordat ze eenvoudig in elkaar schuiven, ontstaat een volledig dichte wand. De planken van een damwand worden altijd verticaal in de grond geplaatst.

Damwand vangt gronddruk op

Met een gording aan de bovenzijde van de planken, voorkom je dat de wand krom gaat staan of zelfs omvalt. De gronddruk achter de wand is namelijk enorm. Alle planken die geschikt zijn voor een damwand vind je in de categorie vlonderplanken. Deze bestaan uit zowel ruwe als geschaafde planken.

Hout dat bestemd is tegen water

Hout dat in contact staat met water, moet de hoogste kwaliteit en duurzaamheid bezitten. Hiervoor is Tropisch hardhout het beste geschikt. Met de classificatie duurzaamheidsklasse 1, gaat het hout 25 jaar of langer mee. Bovendien is het weinig milieubelastend vergeleken met kunststof of staal.

Angelim vermelho is een hardhoutsoort dat uitstekend geschikt is voor een beschoeiing. Het is zwaar constructiehout dat wordt geschaafd als een damwandprofiel. Ook Cumaru en Azobe zijn hardhoutsoorten die geschikt zijn voor een beschoeiing en een damwand.

Beschoeiing of damwand/ blog

Ipé - Gerealiseerd door: Matteo Appolloni

Hoe het hout wordt bevestigd

De constructies moeten bestand zijn tegen de druk van grond en water. Het is daarom essentieel om delen goed aan elkaar te bevestigen. Beide constructies worden om die reden in de grond verankerd.

Maak het onderdeel van je tuin

Als een tuin grenst aan het water is dat natuurlijk prachtig. Maar soms kun je hier niet prettig zitten, door hoogteverschil of omdat de grond onstabiel is. Daarom is een beschoeiing of damwand zo’n fijne toevoeging, in combinatie met een vlonder. Hiermee werk je op een fraaie manier het niveauverschil en de aflopende oever weg.

Bovendien is het echt een meerwaarde voor je tuin. Het levert extra meters op waar je heerlijk kan vertoeven. En mocht je een boot of sloep hebben, dan is het nog prettiger.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen?

Neem dan contact op met één van onze deskundige adviseurs. Zij geven je graag meer informatie over een beschoeiing of damwand.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog