Pinholes in het hout

Wat zijn kleine gaatjes in het hout?

De kleine gaatjes die je wel eens ziet in hout, worden pinholes genoemd. Deze pinholes worden gemaakt door insecten. Welke insecten veroorzaken deze gaatjes en wat kan je ertegen doen?

Welke insecten veroorzaken de pinholes in het hout?

De kleine gaatjes in het hout worden veroorzaakt door verschillende soorten insecten. Deze insecten worden onderverdeeld in nathoutboorders en drooghoutboorders.

Nathoutboorders
Deze insecten leven van de sapstroom in bomen en sterven zodra de boom gekapt is. Er bestaat dus geen gevaar meer dat er nieuwe pinholes ontstaan. Je herkent de pinholes heel eenvoudig:

  • Er ligt géén hoopje boormeel bij de gaatjes (de insecten zijn namelijk niet meer actief)
  • De gaatjes zijn bijna altijd zwart of grijs van kleur (net zoals het hout, vergrijzen ook de gaatjes)
Pinholes, vlonder

Drooghoutboorders
Deze insecten zitten in droog en gekapt hout. Ze kunnen jarenlang in het hout zitten en veel schade aanrichten. Je kunt ze herkennen aan:

  • Een verse hoopje boormeel dat ze achterlaten op het hout of op de grond
  • De houtgaatjes die nog een verse kleur hebben
Boormeel bij pinholes

Verse hoopjes boormeel

Wat kan je tegen de gaatjes in het hout doen?

Nathoutboorders
Deze pinholes hoef je niet te behandelen omdat de insecten er niet meer inzitten.

Drooghoutboorders
Deze insecten moet je wel behandelen. Tijdig ingrijpen en laten behandelen/bestrijden door een vakman kan grote schade aan houtwerk voorkomen. Wat je zelf kan proberen is het aangetaste hout te behandelen met een houtwormbestrijdingsmiddel en het behandelde gedeelte een week inpakken in stretchfolie. Als er echter sprake is van een zeer kostbare of monumentale constructie, laat er dan altijd een vakman naar kijken.

Pinholes in een B-fix vlonder

Let op

Bij grotere gaten kan het gaan om de bokter. Een boktor kan zelfs wel tot 7 jaar in het hout zitten voordat hij naar buiten vliegt, daarom is er ook geen houtmeel. Een boktor in Nederland komt gelukkig bijna niet voor. Maar het is wel zaak om het hout snel mogelijk te behandelen als deze insect in het hout zit.

Het hout van GevenHout

Af en toe komt het voor dat er ook in ons hout gaatjes zitten. In 99% van de gevallen gaat het om nathoutboorders. Zie je gaatjes in het hout? Neem dan even deze beschrijving erbij en bekijk of je je wel of geen zorgen hoeft te maken en of je actie moet ondernemen. Twijfel je nog? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze professionals. Pinholes van nathoutboorders doen overigens geen afbreuk aan de sterkte en stabiliteit van het hout. Bekijk hier al onze producten.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog