vlonderplanken

De juiste vlonderplanken kiezen? Doorloop deze 3 belangrijke stappen

Wil je een aparte hoek in de tuin creëren om te kunnen zitten? Dan is een houten vlonder een uitstekende optie. Het is een chique en stijlvolle toevoeging en bovendien zeer stabiel.

Maar bij het maken van een vlonder zijn een aantal keuzes te maken: het bepalen van de houtsoort, de profielen en de manier van bevestigen. Lees dit artikel, zodat je zeker weten de juiste keuze maakt.

Stap 1: bepaal de juiste houtsoort voor jouw vlonder

Het aanbod van houtsoorten op de markt is groot. Maar niet iedere houtsoort is geschikt voor het bouwen van een vlonder. En dat niet alleen, ook de plek van de vlonder bepaalt mede welk hout geschikt is.

  • Vlonder aan het water
    Ligt de vlonder aan het water? Dan raden we aan tropisch hardhout te gebruiken. Dit heeft een hoge duurzaamheid en bovendien straalt het rust en warmte uit. Houtsoorten waaraan je kan denken zijn: Ipé, Cumaru, Padouk en Accoya. Deze zijn uitstekend bestand tegen vocht en regen.

  • Overdekt vlonderterras
    Wil je een rustieke en landelijke sfeer? Denk dan aan Douglas en Siberisch lariks. Fraaie houtsoorten voor een overdekt vlonderterras. Ook Thermisch gemodificeerde houtsoorten als Thermo essen worden als vlonderplanken gebruikt vanwege zijn hardheid en stabiliteit. Overigens is niet al het Thermohout geschikt, omdat de meeste houtsoorten te zacht zijn.

vlonderplanken / blog

Ipe - Gerealiseerd door: Matteo Appolloni

Stap 2: het juiste plankprofiel

In het bepalen van het plankprofiel voor de vlonder zijn er twee opties: een geschaafde plank of een loopdekprofiel (plank met groeven). De geschaafde plank is hierin het populairst.

Nu kun je denken, heeft het loopdekprofiel niet meer grip? Ja, alleen hebben groeven ook een keerzijde. Er komt namelijk meer vuil tussen de groeven, waardoor er groene aanslag kan ontstaan. Veeg de vlonderplanken daarom met regelmaat schoon. Dit voorkomt de opbouw van vuil, aanslag en mosvorming en de planken worden niet snel glad.

vlonderplanken / blog

Padouk vlonder van glad geschaafde planken

Stap 3: zichtbare of onzichtbare montage

Vlonderplanken kan je traditioneel bevestigen met schroeven. Dit is nog steeds een krachtige en stevige montage. Alleen blijven de schroeven natuurlijk altijd zichtbaar. Wil je hier vanaf? Overweeg dan het B-Fix systeem of het X-clip systeem. Hiermee kies je voor een onzichtbare montage dat bovendien ook nog eens stevig is.

vlonderplanken / blog

Thermo fraké - Gerealiseerd door: Warnaar Geveltechniek

Welke montage je ook kiest, zorg voor voldoende ventilatie. De houtsoort mag namelijk maar weinig werken, zoals Ipe en Padouk. Let bij het schroeven, de B-Fix- of X-Clip systemen dat de ventilatie op orde is. Zijn de vlonderplanken zonder de juiste ventilatie gemonteerd? Dan krijg je onherroepelijk last van schimmel en rotting. Meer weten over de montage? Lees het hier.

vlonder

Thermo fraké met zichtbare bevestiging - Gerealiseerd door: Warnaar Geveltechniek

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen?

Twijfel je nog over de te kiezen houtsoort of montage? Neem dan contact op met één van onze enthousiaste vakmensen. Zij geven meer informatie en kunnen een aantal mooie voorbeelden aanleveren. Op deze manier helpen we je een handje.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog