verkleuren / blog

4 manieren om hout te bevestigen

Voordat je planken gaat bevestigen is het goed om er over na te denken welke manier van bevestiging je kiest.
Je kan het hout bevestigen met:

Om tot de beste keuze te komen zullen we ze hieronder even doornemen.

Het bevestigen met schroeven

Het bevestigen van schroeven gaat vrij snel en het hout komt goed vast te zitten. Een nadeel van schroeven is dat ze altijd zichtbaar blijven.

bevestigen / blog

Gerealiseerd door: Warnaar Geveltechniek - Thermo frake

Om de plank te bevestigen is het belangrijk om kwalitatief goede schroeven te gebruiken. Schroeven van mindere kwaliteit hebben kans op afbreken en veren niet mee bij het krimpen van het hout. Bij het bevestigen met schroeven voorkom je scheurvorming door de plank voor te boren.

bevestigen / blog

Gerealiseerd door: Sander Scherpenhuijzen - Cumaru

Het bevestigen met X-clip

Een tweede mogelijkheid om houtproducten te bevestigen, is door gebruik te maken van X-clip kliksysteem. Een groot deel van de houtsoorten zijn hier geschikt voor.

X-clip kliksysteem is het systeem met 100% onzichtbare bevestiging. Een vlonder of gevelbekleding bevestigen was nog nooit zo makkelijk met het gepatenteerde concept van X-clip kliksysteem.

Je start met het regelwerk en plaats hier rechtstreeks de aluminium rails op. De planken die je vooraf op maat hebt gezaagd klik je op de rails vast. De X-clips worden voorgemonteerd op de rails aangeleverd, aangepast aan de breedte van de plank. Zo kun je als vakman meteen aan de slag!

X-clip vastklikken GevenHout

Het bevestigen met B-fix clips

Een andere mooie manier om hout te bevestigen is met B-fix clips. Ze zijn niet zichtbaar en door de clips is er genoeg ruimte voor het hout om te kunnen luchten.

bevestigen / blog

Bevestiging met clips vraagt veel stabiliteit van het hout. Wij kunnen het B-fix profiel theoretisch in iedere houtsoort schaven, echter zijn de clips niet voor iedere houtsoort geschikt. Als buitenvloer adviseren we dit profiel alleen bij de meest harde houtsoorten zoals Padouk en Ipe. Bij gevelbekleding of een overdekte buitenvloer kan de clip wel in meerdere houtsoorten gebruikt worden. Bij houtsoorten die veel werken kan de clip bij bijvoorbeeld krimping loskomen.

bevestigen

Het bevestigen met houtproppen

Houtproppen maak je van een restje hout. De plank dien je als eerste te schroeven en te doorboren om vervolgens het boorgat aan de bovenzijde uit te diepen. De plank wordt vastgeschroefd en de houtprop wordt met een beetje lijm erin gedraaid.

Voor deze manier van bevestiging wordt gekozen omdat de schroeven dan niet zichtbaar zijn. Een nadeel is dat de houtproppen vaak van een andere houtsoort zijn gemaakt dan de plank die je bevestigd. Dit verschil is dan te zien na bevestiging.

Houtproppen

Welke manier je van bevestiging ook kiest, de planken zullen goed vast zitten. Meer informatie over bevestigingsmethodes vind je in onze blogs.

Meer weten over GevenHout?

Bij GevenHout geven we specialistisch advies aan iedereen die van klussen houdt! Wij bieden diverse houtsoorten aan die je kunt gebruiken in huis of tuin. Denk hierbij aan Tropisch hardhout, Eiken of Western red cedar. Neem gerust contact met ons op om advies te vragen over de houtsoorten.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog