verkleuren / blog

3 tips bij verkleuring van hout

Hout is een natuurproduct waarbij elk stuk uniek is. Elke houtsoort heeft zijn eigen kleur maar na verloop van tijd vergrijsd al het hout. Waarom verkleurt hout en hoe snel vergrijst het? Daarnaast de vraag: kun je er iets tegen doen? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vragen.

Verkleuring van hout: waarom gebeurt het?

De belangrijkste factor voor verkleuring van hout is de werking van UV-straling. Deze straling laat het hout vergrijzen. Het hout dat vrij blijft van UV-straling zal niet tot nauwelijks verkleuren. Of de originele kleur van het hout nu paars (Padouk), geel (Garapa) of rood (Massaranduba) is; uiteindelijk krijgt elk stuk hout een grijze tint.

Tropisch hardhout geschaafd

Wanneer Tropisch hardhout vers geschaafd is, is de houtsoort goed herkenbaar aan haar kleur. Echter, na lange tijd in de buitenlucht is het door de vergrijzing steeds moeilijker om de houtsoorten van elkaar te onderscheiden. De tropisch hardhoutsoorten zijn dan alleen nog te herkennen aan de houtstructuur.

verkleuren / blog

Hoe snel vergrijst hout?

Ondanks dat al het hout vergrijst, zit er wel verschil in hoe snel de kleur verandert. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid UV-straling dat het hout ontvangt. Gevel- of wandbekleding volledig op het zuiden zal sneller vergrijzen dan wanneer het op het noorden gesitueerd is. Toch kan het hout al vrij snel verkleuren, zie onderstaand bij tip 1.

verkleuren / blog
verkleuren / blog

Wat kan ik tegen de vergrijzing van hout doen?

Al het onbehandelde hout krijgt een grijze kleur. Maar we hebben wel een paar tips om de vergrijzing te vertragen of om juist te zorgen dat de vergrijzing helemaal niet zichtbaar is.

Tip 1: Afdekken
Wanneer je vers geschaafde planken niet meteen na levering monteert en de toepassing is vrij van UV-straling, dan is het verstandig om het hout volledig af te dekken. Het gedeelte wat blootgesteld wordt aan UV-straling zal al vrij snel van kleur verschieten.

verkleuren / blog

padouk

Tip 2: Oliën
Door het gebruik van olie kan je een kleurpigment toevoegen. Het is verstandig om het hout pas te oliën als het al een beetje vergrijsd is. In tegenstelling tot vers hout staan de poriën dan open, waardoor de olie goed in het hout kan trekken. Daarnaast bescherm je het hout tegen weersinvloeden met de afstotende werking van de olie en blijft de vochtigheid constant. Bij extreme weersomstandigheden zoals warmte en sneeuwval zal het hout dan ook minder krimpen of uitzetten dan bij onbehandeld hout. Daarnaast zorgt het oliën van hout voor een waterafstotend laagje waardoor groenigheid, zoals algen, zich minder snel zullen hechten.

Tip 3: Beitsen
Als je de vergrijzing helemaal weg wilt werken, kan je het hout beitsen. Je geeft het hout dan een kleur waardoor de vergrijzing niet meer zichtbaar zal worden. Maar let op, niet iedere houtsoort is te beitsen. Om de beits te laten hechten is een goede ‘impregneerbaarheid’ van het hout nodig. Tropisch hardhout is vanwege haar hardheid slecht impregneerbaar. We adviseren dus ook om Tropisch hardhout niet te beitsen. Wij bieden een aantal profielen aan van Siberisch lariks die zwart gespoten zijn, andere kleuren zijn opvraagbaar.

verkleuren / blog

Zweeds naaldhout zwart gespoten

Het hout van GevenHout

Het hout wat net uit de schaafbank komt, verkleurt onder invloed van UV-straling vrij snel. Wij schaven al ons hout op klantorder. Dit betekent dat je altijd een vers stuk hout krijgt. Neem contact op voor de mogelijkheden of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog